ΠΙΣΩ

 

Πραγματοποίηση Επιμορφωτικού Βιωματικού Σεμιναρίου  Εκπαιδευτικών με θέμα: «Η παιδαγωγική αξιοποίηση του

διαδραστικού πίνακα στη σχολική τάξη»

 

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε, την Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014, το εκπαιδευτικό βιωματικό σεμινάριο εκπαιδευτικών για την παιδαγωγική αξιοποίηση του διαδραστικού πίνακα (Interactive  Whiteboard, IWB), που διοργάνωσε το 22o Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Σχολική Σύμβουλο Πληροφορικής Δυτικής Θεσσαλονίκης κα Σοφία Τζελέπη. Ο τίτλος του σεμιναρίου ήταν: «Η παιδαγωγική αξιοποίηση του διαδραστικού πίνακα στη σχολική τάξη», το οποίο διήρκησε 4 ώρες και παρακολουθήθηκε με ενδιαφέρον από εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων.

Στόχος του σεμιναρίου ήταν η ανάδειξη της παιδαγωγικής αξίας του πολυτροπικού εργαλείου (Δ.Π.), η ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών σε ζητήματα διδακτικών προσεγγίσεων και ανάπτυξη δεξιοτήτων των ΤΠΕ απαραίτητες για την επίτευξη των μαθησιακών τους στόχων.

Χαιρετισμό απηύθυνε η Διευθύντρια του Σχολείου, κα Πελαγία Μπαϊτάση, η οποία τόνισε την αναγκαιότητα πραγματοποίησης επιμορφωτικών σεμιναρίων τα οποία προάγουν την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών και ενισχύουν τους εκπαιδευτικούς στον σύγχρονο παιδαγωγικό τους ρόλο.

Η προσκεκλημένη εισηγήτρια του σεμιναρίου κα Σοφία Τζελέπη αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, σε βασικές έννοιες και τεχνικές χρήσης και εφαρμογές του διαδραστικού πίνακα μέσω των εργαλείων του στη σχολική τάξη, και πώς ο εκπαιδευτικός, γνωρίζοντας τις δυνατότητες του διαδραστικού πίνακα, μπορεί να τον αξιοποιήσει μέσα στην τάξη χωρίς να τον θεωρεί αυτοσκοπό, αλλά ως μέσο για ανάπτυξη κατάλληλων μαθησιακών δραστηριοτήτων.

Εν συνεχεία, πραγματοποιήθηκε εισήγηση της Διευθύντριας του Σχολείου κυρίας Πελαγίας Μπαϊτάση, η οποία ανέπτυξε τις σύγχρονες παιδαγωγικές αντιλήψεις και θεωρητικές προσεγγίσεις, βασικές παιδαγωγικές εφαρμογές λογισμικών καθώς και την παιδαγωγική αξία της αλληλοεπίδρασης και της συνεισφοράς στα μαθησιακά αποτελέσματα που προσφέρουν οι διαδραστικοί πίνακες, ως νέα δυναμικά εργαλεία.

Οι εισηγήσεις των εκπαιδευτικών ΠΕ70 κ. Γιώργου Τζελέπη και κ. Γιώργου Ταρπάνη αφορούσαν τη δημιουργία και την εφαρμογή διδακτικού σεναρίου μέσω του διαδραστικού πίνακα, προσέλκυσαν έντονα το επαγγελματικό ενδιαφέρον των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών και Σχολικών Συμβούλων των Περιφερειών του Ν. Θεσσαλονίκης, με το περιεχόμενο των εισηγήσεων.

Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις βιωματικές δραστηριότητες, οι οποίες κάλυψαν σημαντικό μέρος του σεμιναρίου.

Επίσης τίμησαν το σεμινάριο αυτό με την παρουσία τους οι παρακάτω αξιόλογοι Σχολικοί Σύμβουλοι Ν. Θεσσαλονίκης και Ν. Σερρών: κ. Βαγενάς της 18ης Εκπ. Περιφέρειας, , η κα Εμμανουηλίδου Ευμορφία της 15ης Εκπ. Περιφέρειας , η κα Λαζαρίδου Μαρία της 14ης  Εκπ. Περιφέρειας και η κα Αιμιλία Κέκια της 17ης Εκπ. Περιφέρειας και πρώην Σχολική Σύμβουλος της Περιφέρειάς μας. Η παρουσία της Σχολικής μας Συμβούλου κα Ζαφειρούλα Μυλωνά της 16ης Εκπ. Περιφέρειας κατέστη αδύνατη λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Η ανταπόκριση των εκπαιδευτικών, η αθρόα προσέλευση και το ενδιαφέρων τους, πραγματικά μας συγκίνησε.

 

Η Διευθύντρια το Σχολείου

Αφίσα         Πρόσκληση            Πρόγραμμα             Υλικό εισηγήσεων                 Φωτογραφίες από το σεμινάριο

                                                                                                                  Πελαγία Μπαϊτάση-----